Kovačnikova kmetija leži na 680 metrih n.v. v pohorski vasici Planica nad Framom. Osnovno dejavnost na posestvu, velikem 36 hektarjev, je živinoreja. V lasti imamo 12 hektarjev obdelovalnih površin, največ je travnikov in pašnikov. V sozvočju z naravo redimo 40 glav govedi v sodobnem hlevu na prosto rejo, postavljenem leta 2012. Hlev je zgrajen po sodobnih smernicah za dobro počutje živali, je prijazen do živali, okolja in ljudi. Za gradnjo smo porabili več kot 85 kubičnih metrov lesa iz domačega gozda. Na kmetiji redimo tudi svinje, kokoši nesnice, po posestvu pa se sprehajajo tudi male živali, ki so popestritev dogajanja na kmetiji. Zanje skrbi hči Julija, ki gostom z veseljem zaupa tudi njihova imena. Spoznali boste zajčke, svilnate kokoši, ponija Marsija, ovna Čarlija in druge hišne ljubljenčke.

Velik poudarek namenjamo zdravemu načinu prehranjevanja, zato veliko pozornosti posvečamo pripravi hrane za goste. Izbiramo sezonske sestavine, ki zrastejo na domačem zelenjavnem vrtu in njivi (krompir, repa, korenje, peteršilj, rdeča pesa, čebula, fižol, solata, koleraba, grah, ohrovt, paradižnik,  …). Od sadja imamo jagode, maline, ribez, češnje in aronijo, na dedkovem travniškem sadovnjaku rastejo stare sorte jablan in hrušk.

Gostje se na Kovačnikovo domačijo radi vračajo. Ti najprej opazijo  skrbno urejeno okolico, raznovrstne avtentične rastline, ki se bohotijo okoli hiše in po posestvu, ter urejene zelene površine. Mnogi gostje uživajo že samo v mirnem posedanju na urejenih zelenicah, pod zavetjem brajde pred hišo ali v prijetni senci terase, s katere se odpira čudovit pogled na Boč. Barbara ureja lepe in domiselne sezonske aranžmaje. Gospodinji vam bosta radi pokazali tudi Kovačnikov vrt s sezonsko zelenjavo in sadjem. Na skrbno urejenem zeliščnem vrtu raste več kot 50 zdravilnih rastlin, označenih s tablicami. Na njih sta zapisani slovensko in latinsko ime rastline ter njena namembnost.

Kovačnikova kmetija je samooskrbna tudi z ogrevanjem, saj imamo 24 hektarjev gozdnih površin. Vse prostore za nastanitev gostov in kulinarična razvajanja ter vso sanitarno vodo ogrevamo na lesno biomaso s sekanci. Ogrevalni sistem s sekanci smo zagnali jeseni 2016. Pomemben delež dejavnosti predstavlja tudi lastna žaga za razrez hlodovine, saj je vso pohištvo v turističnih prostorih izdelano iz lastnega masivnega lesa.

SODELUJEMO Z OKOLJEM

Ker vsega ne zmoremo pridelati in predelati sami, kupujemo živila s sosednjih kmetij in iz lokalnega okolja. Z rednimi dobavitelji smo ustvarili lastno oskrbno verigo z živili. S tem smo uspešno vzpostavili sodelovanje, v katerem pridobimo vsi – gosti, pridelovalci in mi sami.

Ekološka kmetija Baron, Planica nad Framom (zelenjava)

Ekološka kmetija Jurič, Loka pri Framu (jajca)

Kmetija Žahnik, Planica nad Framom (zelenjava)

Kmetija Frangež, Brezula (zelenjava)

Kmetija Marčič, Rače (bučnice, bučno olje)

Kmetija Pesek, Starše (piščančje meso)

Kmetija Frešer, Kopivnik (mlečni izdelki)

Družina Greif, Fram (hišno vino Frambelo)

Družina Frešer, Ritoznoj (laški rizling, sauvignon, modri pinot)

Družina Skuber, Bukovec (modra frankinja, muškat ottonel)

Družina Črnko, Jarenina (hišno vino Jareninčan)

Družina Mulec, Jakobski dol (mlado vino sivi pinot)

Družina Gönc, Ptuj (štajerski merlot)

 Družina Doppler, Zgornja Kungota (penine)